Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan contact op met een van onze specialisten.
Wij helpen u graag!

Een overkapping is een constructie die een deel van je tuin of terras overdekt en beschermt tegen zon, regen, wind en sneeuw. Een overkapping kan bestaan uit verschillende materialen, zoals hout, aluminium, kunststof of glas. Een overkapping kan vast of verplaatsbaar zijn, en kan al dan niet voorzien zijn van wanden, deuren of ramen.

Een overkapping biedt je verschillende voordelen, zoals:

  • Je kunt langer en vaker genieten van je tuin of terras, ongeacht het weer.
  • Je creëert een extra leefruimte die je naar eigen smaak kunt inrichten en gebruiken.
  • Je beschermt je tuinmeubels, planten en andere spullen tegen weersinvloeden en verkleuring.
  • Je verhoogt de waarde en uitstraling van je woning.

Er zijn veel verschillende soorten overkappingen, afhankelijk van de vorm, het materiaal, de afmeting en de functie. Enkele voorbeelden zijn:

Terrasoverkapping:
een overkapping die aan je huis wordt bevestigd en je terras overdekt.

Vrijstaande overkapping:
een overkapping die losstaat van je huis en op elke gewenste plek in je tuin kan worden geplaatst.

Pergola:
een open overkapping die bestaat uit palen en dwarsbalken, waar je bijvoorbeeld klimplanten of doeken aan kunt hangen.

Kapschuur:

een overkapping met een schuin dak en (gedeeltelijk) gesloten wanden, die ook als schuur of berging kan dienen.

Carport:
een overkapping die speciaal bedoeld is om je auto onder te parkeren.

Veranda:
een overkapping die aan je huis wordt bevestigd en voorzien is van glazen wanden of schuifdeuren.

Bij het kopen van een overkapping moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals:

  • De afmeting: meet goed hoeveel ruimte je hebt en hoe groot je de overkapping wilt hebben.
  • Het materiaal: kies een materiaal dat past bij je smaak, budget en onderhoudsbehoefte. Hout geeft bijvoorbeeld een natuurlijke en warme uitstraling, maar vergt meer onderhoud dan aluminium of kunststof. Glas laat meer licht door dan polycarbonaat of doek, maar kan ook meer warmte vasthouden.
  • De stijl: kies een vorm en kleur die aansluiten bij de stijl van je huis en tuin. Je kunt ook kiezen voor extra opties zoals verlichting, zonwering of verwarming om je overkapping nog comfortabeler te maken.
  • De vergunning: controleer of je een vergunning nodig hebt om een overkapping te plaatsen. Dit hangt af van de gemeente waar je woont, de grootte en hoogte van de overkapping en de afstand tot de erfgrens. Vraag dit altijd na bij je gemeente voordat je een overkapping koopt.

Je kunt ervoor kiezen om zelf een overkapping te plaatsen of om dit te laten doen door een professional. Als je zelf een overkapping wilt plaatsen, heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig, zoals een boor, een zaag, een waterpas, een meetlint, schroeven en pluggen. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar bouwpakket dat je alleen nog in elkaar hoeft te zetten. Volg altijd de instructies van de fabrikant of leverancier op en zorg voor een stevige en vlakke ondergrond. Als je een overkapping wilt laten plaatsen kan overkapping dit voor u verzorgen. Houd er rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden kunnen zijn

Het onderhoud van een overkapping hangt af van het materiaal waarvan deze is gemaakt. Over het algemeen geldt dat je de overkapping regelmatig moet schoonmaken met een zachte doek of spons en lauw water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes, want die kunnen het materiaal beschadigen. Verwijder ook regelmatig bladeren, takken en vuil van het dak om te voorkomen dat deze het waterafvoersysteem verstoppen. Voor houten overkappingen is het aan te raden om deze eens in de paar jaar te behandelen met een beits of olie om de kleur en bescherming te behouden. Voor aluminium of kunststof overkappingen is dit meestal niet nodig. Controleer ook regelmatig of alle schroeven en bouten nog goed vastzitten en of er geen scheuren of beschadigingen zijn ontstaan. Repareer of vervang indien nodig onderdelen die kapot zijn gegaan.